Jeffrey Young i impresionuar me trajtimin ligjor të kafshëve në Kosovë

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Printo

Veterineri më i njohur në botë për kafshët e shoqërimit, DR. JEFF – Dr. Jeffrey Young nga klinika e tij në Denver – “Planned Pethood International”, ka vizituar Kosovën në kuadër të një konference lidhur me qentë endacak.

Ai në një bisedë të shkurtër për ueb faqen e OVK-së, tregoi përshtypjet për vendin që vizitoi, veterinerët e Kosovës dhe problemet me qentë endacak.

Dr. Jeffrey Young i cili për dy ditë ka mbajtur pjesën teorike dhe praktike të një konference rajonale “Dinamika e kontrollit të popullsisë së qenve të rrugës…kastrimi/sterilizimi ende shpëton jetë…jo vrasjes-kontradita vazhdon” thotë se është ndarë i kënaqur me interesimin dhe nivelin e pjesëmarrjes.

“Shumë i lumtur, duke pasur parasysh se shumica e veterinerëve janë më të orientuar drejt kafshëve të mëdha. Më duket se ka pasur një pjesëmarrje të mirë. Shumica e veterinerëve dukeshin të etur për të mësuar. Shumë herë, veterinerët e moshuar kanë më pak gjasa të marrin pjesë në këto lloj leksionesh, por veterinerët më të rinj ka shumë të ngjarë të bëjnë ndryshimet e vërteta në këtë vend”, thotë ai.

Pavarësisht që në Kosovë janë ndërmarrë disa fushata për trajtimin e qenve endacak dhe atyre me pronar, megjithatë problemi vazhdon. Por dr. Young thotë se popullata e qenve të rrugës duket shumë e shëndetshme.

“Numri i qenve të rrugës është një numër që duhet mbajtur lehtësisht. Kosova po ecën përpara me ligjet e kafshëve, do të duhet një përpjekje e kombinuar – profesioni i veterinerit, qeveria dhe edukimi human për të marrë plotësisht nën kontroll popullatën e qenve të rrugës. Shumë vende jetojnë me popullata të shëndetshme miqësore të qenve të rrugës në numër të vogël, pasi mjedisi, arsimi dhe profesioni veterinar janë përfshirë në adresimin e çështjeve”, tha ai.

Sipas tij, gjithmonë do të ketë nevojë për të eliminuar disa kafshë problematike, por në fund shumica e njerëzve kanë ndjenja të mira për qentë, veçanërisht nëse kujdesen siç duhet.

“Për të ulur me të vërtetë popullsinë, duhet të ketë disa fushata më të mëdha që përfshijnë të gjitha aspektet – qeverinë, profesionin veterinar, çështjet mjedisore dhe edukimin më të mirë të publikut. Për shkak të statusit riprodhues të qenve të pandryshuar, është thelbësore që të sterilizohen/kastrohen pjesa dërrmuese e popullsisë së qenve të rrugës për t’i marrë vërtet gjërat nën kontroll. Vrasja e qenve të rrugës mund të jetë e kushtueshme, rrallë funksionon dhe shpesh është shumë e diskutueshme dhe shumë herë ajo që rezulton për shkak të mjedisit janë probleme të tjera të lidhura me kafshët, si macet ose minjtë. Kosova është në një pozicion të shkëlqyeshëm për të ecur përpara me kontrollin e duhur të popullatës së qenve të rrugës”, tha dr. Young.

Eksperti më i njohur amerikan i kafshëve tha se po largohet nga Kosova mjaft i impresionuar me mentalitetin individual të këtij vendi.

“Duke qenë më shumë një amerikan tipik, ne dimë shumë pak për Evropën Lindore dhe Ballkanin në përgjithësi, duke qenë të vetëdijshëm për luftën, por jo shumë pas luftës. Kosova duket se është shumë progresive dhe po përpiqet të adresojë problemet e sotme. Unë kam qenë krejtësisht i impresionuar me energjinë dhe mentalitetin e individëve që kam takuar në Kosovë. Ju keni një vend të bukur me njerëz të bukur dhe duket se Kosova është në rrugën e duhur drejt një të ardhmeje të ndritur”, thotë ai.

Dr. Young në fund tha se shumë herë, politika e kontrollit të popullatës së qenve të rrugës pengon të bëjë ndryshime reale.

“Popullata juaj e qenve të rrugës është me të vërtetë mjaft minimale. Me bashkëpunim dhe edukim, mendoj se do të ishte e lehtë të vihej nën kontroll kjo çështje. Ju keni shumë veterinerë që janë shumë të talentuar dhe të gatshëm për të marrë këtë punë. Mendoj se është shumë e rëndësishme që ata të qëndrojnë së bashku. Thuhet më lehtë sesa bëhet, por në fund vetëm së bashku mund të arrijnë atë që të gjithë duan. Të gjithë kemi të njëjtat probleme dhe shqetësime, dhe të kesh njerëz të tjerë nga profesioni për t’u drejtuar për mbështetje thjesht e bën shumë më të lehtë. Është gjithashtu e rëndësishme që njerëzit të kuptojnë se të qenit veteriner është një punë dhe ata duhet të kompensohen siç duhet për punën që bëjnë. Në fund të fundit, kafshët e dashura nuk paguajnë faturat e tyre, ato duhet të bëjnë edhe jetesën”, tha ai.