OVK-ja shkëmbim përvojash me veterinerin e njohur Jason Aldiss

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Printo

Kryetari i OVK së bashku me disa anëtarë kanë zhvilluar një takim pune me veterinerin e njohur ndërkombëtar nga Britania e Madhe, Jason Aldiss.

Temë diskutimi me te ishte trajnimi dhe certifikimi i veterinerëve të Kosovës për kontroll thertore dhe mishtoreje. Në takimin e radhës pritet të konkretizohen të gjitha detajet e bashkëpunimit.

Ndryshe, Jason Aldiss është një as në biznesin e veterinarisë, ku për 25 vite udhëheq kompaninë Evile & Jones si ofruesi më i madh i specializuar në botë i shërbimeve veterinare elitare të kontraktuara. Kompania me bazë në Yorkshire ofroi shërbime jo vetëm për industrinë e mishrave por edhe qeverinë kombëtare. Kjo kompania ka të punësuar 750 punonjës të certifikuar ndërkombëtarë. Kjo kompani që ofron një gamë të gjerë ofertash komerciale ka kontraktuar kontrolle në fushë veprimtarinë e tyre për qeveri të vendeve të ndryshme evropiane por edhe Australi. Kjo kompani përcaktoi standardet ndërkombëtare të cilësisë. Ajo tani ofron zgjidhje teknike të avancuara për sektorin agro-ushqimor duke përfshirë punën me qeverinë dhe industrinë për të gjetur zgjidhje për sfidat e lidhura me Brexit duke përdorur AI dhe Machine Learning.

Jason ka mbajtur poste të shumta në Bord gjatë karrierës së tij, duke përfshirë Shoqatën Britanike të Veterinarisë, Shoqatën e Shëndetit Publik Veterinar, Universitetin e Leeds Trinity, Workforce Now dhe Këshillin Këshillimor kundër Keqpërdorimite te Drogave.

Ai ka qene ne krye te institucioneve evropiane për më shumë se 20 vjet dhe ka shërbyer si Sekretar i Përgjithshëm i Unionit të Higjienistëve Veterinarë Evropianë, duke përfaqësuar interesat e më shumë se 300,000 veterinerëve për 12 vjet dhe tani është President.

Jason ka përvojë të gjerë praktike të menaxhimit të krizave dhe ndryshimeve, sistemeve të qeverisjes, konsulencës në nivel të kolegëve dhe ofrimit të shërbimeve ndërkombëtare brenda sektorëve të ushqimit, shëndetit të kafshëve dhe mirëqenies së kafshëve.

Larg biznesit, ai ka qenë prej kohësh aktiv në sektorët vullnetar dhe bamirës dhe është një kalorës i madh provincial i kalorësve të St Columba. Jason mbajti një sërë postesh të larta brenda Partisë Konservatore të Mbretërisë së Bashkuar, por dha dorëheqjen në korrik 2019 pas zgjedhjes së Boris Johnson si Lider i Partisë. Në vitin 2017, ai u nderua me Medaljen e Perandorisë Britanike për Shërbimin e Merituar.

Pasi ka punuar gjerësisht në të gjithë Evropën me kolegë veterinar për shumë vite për çështje që kanë të bëjnë me shëndetin e kafshëve, shëndetin publik dhe mirëqenien e kafshëve, Jason ka një interes të veçantë në Ballkan. Pasi ka vizituar Shqipërinë në një numër rastesh, ai po kërkon të forcojë më tej marrëdhëniet midis profesioneve veterinare të Mbretërisë së Bashkuar dhe Shqipërisë dhe të punojë me qeverinë dhe industrinë për të ndihmuar në ofrimin e sistemeve moderne të inspektimit dhe mbikëqyrjes së sëmundjeve nga ferma në pirun, duke përfshirë krijimin e marrëveshje të fuqishme farmakovigjilence.

Duke përfaqësuar organizatën më të madhe tregtare të industrisë së mishit në Mbretërinë e Bashkuar – Shoqata e Furnizuesve të Pavarur të Mishit AIMS – si drejtuesi i Punëve të Jashtme, Jason po takohet me përfaqësues nga industria shqiptare e mishit për të eksploruar iniciativat e mundshme të bashkëpunimit dhe për të kërkuar rekrutimin e stafit të aftë për therje për punësim në MB.

Jason është i gatshëm të punojë me kolegë dhe zyrtarë shqiptarë për të ndihmuar zhvillimin e sistemeve të shëndetit publik për sëmundjet e kafshëve në përputhje me normat e BE-në, veçanërisht në lidhje me krijimin e një programi modern të inspektimit të mishit, i krijuar për të përmbushur nevojat në ndryshim të industrisë shqiptare të mishit dhe kërkesat rregullatorë të qeverisë.

Adresa e tij në Kosovë, është Oda e Veterinerëve e Kosovës.